Čaj

Výroba rozpustné kávy

Výchozí surovinou pro výrobu rozpustné kávy jsou kávová zrna. Až do fáze mletí je tedy její výrobní postup shodný jako u klasické kávy mleté. S tím rozdílem, že na výrobu jednoho kilogramu rozpustné kávy se spotřebuje mnohem větší množství kávových zrn, než na výrobu kilogramu kávy mleté.

Kávová zrna se nejprve upraží, semelou na hrubé částečky, které se louhují v horké vodě pod vysokým tlakem. Tímto způsobem získaný hustý koncentrát se může sušit dvěma základními metodami - sprejováním nebo vymražováním.

Sprejování je nejčastější způsob výroby rozpustné kávy, který probíhá ve velké nádobě, tzv. věži. Do horní části nádoby je přiváděn kávový koncentrát, který je rozprašován směrem dolů v drobných kapičkách. Naopak ze spodní části věže je směrem vzhůru proti těmto kapkám kávy vháněn horký vzduch. Při tomto procesu dochází k odpařování vody. Pára je odváděna ven z věže. Ve spodní části se pak hromadí instantní káva.

Druhou používanou metodou je vymražování, při kterém se kávový extrakt nalije do velkých plochých nádob o rozměru 3 x 5 m. V nich se nechá zmrazit při teplotě -40 °C a poté se rozdrtí na jemné destičky, které se pak vhazují do vakuové komory, kde dochází při teplotách od -40 °C do 0 k sublimaci vody. Při tomto způsobu výroby se vlastnosti kávy uchovají ve vysoké kvalitě a rozpustná káva získává vynikajících chuťové a aromatické vlastnosti.

Další články:

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.

Pomerančový dort ozdobíme sněhovými pusinkami.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Pařížský krém je možno možno trochu nahřát.

Černá kuchyně získala kdysi název od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Pěstování kávy v Mexiku jejíz historie sahá až do 18. století.

Kyselina chlorogenová je ester kávové a chinové kyseliny.

Studený dort vložíme na půl hodiny ztuhnout do ledničky.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.