Čaj

Chlor v těle

Chlor je v organismu přítomen jako chloridový anion. Vedle sodíku a draslíku se také podílí na regulaci osmotického tlaku v těle, avšak chlor je obsažen jak v intracelulárních tak i v extracelulárních tekutinách. Jeho metabolismus je rovněž řízen mineralokortikoidy.

Určitá část chloridových iontů se spotřebovává na tvorbu žaludeční kyseliny chlorovodíkové.

Chloridové ionty jsou rozváděny krví a jejich hlavním skladištěm je podkožní vazivo, svaly a játra. Jsou vyměšovány ve formě chloridu sodného hlavně močí a částečně potem.

Denní potřeba chloru pro dospělého člověka je asi 9 g.

Chlor je prospěšný pouze v organicky vázané formě (zelenina, obiloviny, sýry). V jiných formách (chlorovaná voda apod.) je škodlivý.

Další články:

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Draslík v těle je potřebný při biochemických pochodech.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Fosfor v těle obsahují především kosti a zuby.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Hořčík v těle je přijímán ve formě nerozpustných solí.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.