Čaj

Fluor v těle

Fluor je pro naše tělo sice nutný, avšak může být i nebezpečný, záleží na jeho množství.

Nedostatek fluoru totiž škodí, ale jeho přebytek snad ještě více. Množství přijímaného fluoru nejvíce závisí na druhu pitné vody. Voda s méně než 0,5 mg fluoru na litr má fluoru málo, s obsahem 1 až 1,5 mg na litr má správné množství, ale větší dávka už je škodlivá.

Všeobecně se tvrdí, že fluor příznivě působí proti vzniku zubního kazu. Proto se v posledních dobách pitná voda záměrně fluoridizovala a do zubních past se přidával fluor (ve svých sloučeninách, ne samotný prvek). Ale od tohoto umělého doplňování fluoru už se dnes odborníci snaží upouštět.

Za maximálně přípustnou dávku se považuje pro děti 2 mg a pro dospělé 3 mg denně.

Při přebytku fluoru se akumulují jeho soli v kostech a vzniká nadměrné zvápnění – osteoskleróza. Dále dochází ke změně růstu, kvality a barvy zubů, ke zbytnění a tuhnutí kloubů, ke vzniku kostních výrůstků. Velké dávky fluoru vychytávají hořčík z krve, tím mobilizují vápník z kostí, takže je odvápňují a způsobují osteoporózu (řídnutí kostí). Nejvážnějším defektem, který nadbytek fluoru způsobuje, je ovšem poškozování mozkových buněk.

Většina potravin obsahuje v průměru 0,2 až 0,3 mg fluoru v 1 kg. Velké množství fluoru je v čajových lístcích (jedna sklenice čaje po 5 minutách luhování obsahuje cca 0,2 mg).

Další články:

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Fosfor v těle obsahují především kosti a zuby.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Hořčík v těle je přijímán ve formě nerozpustných solí.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Vápník v těle potřebujeme například ke správnému srážení krve.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.