Čaj

Vápník v těle

V našem organismu máme od 1 až do 2,2 kg vápníku a asi 650 g fosforu. Vápník je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů a je také důležitou složkou svalů. Celých 99 % vápníku a 70 až 75 % fosforu je v kostech. 1 % vápníku je v krvi - tento podíl je stálý.

Vápník potřebujeme i k jiným důležitým funkcím v těle, např. ke správnému srážení krve, k udržení dobré nervosvalové dráždivosti, dráždivosti srdečního svalu apod.

Metabolismus vápníku má těsný vztah k vitaminu D a také k hormonu příštítných tělísek – tzv. parathormonu. Při nedostatku vitaminu D se vstřebává ze střeva jenom malé množství vápníku, a to i tehdy, když je ho ve stravě dostatek. Parathormon zvětšuje vstřebávání vápníku, avšak jenom za přítomnosti vitaminu D.

Přisvojitelnost vápníku je také vázána na dostatek hořčíku.

Průměrná denní potřeba vápníku je pro dospělého člověka 0,8 až 1,2 g. Zvýšenou potřebu vápníku mají lidé bydlící v blízkosti rušných silnic, kteří často trpí menšími či většími otravami emisemi olova, stejně tak lidé, kteří pijí pouze měkkou vodu s nízkým obsahem vápníku a hořčíku, lidé často rentgenovaní a těhotné a kojící ženy.

Za normálních podmínek vylučuje člověk z těla asi 320 mg vápníku denně, z toho 175 mg močí, 125 mg stolicí a kolem 20 mg potem.

Při nedostatku vápníku dochází k odebírání vápníku z kostí, nejprve z čelistí a pak ze žeber, obratlů a kostí končetin. To způsobuje postupné řídnutí kostí, tzv. osteoporózu. Toto onemocnění se projevuje bolestmi v kostech a kloubech, kosti se stávají křehkými a snadno lomivými. Osteoporózu lze léčit podáváním vápníku a vitaminu D, při této léčbě zároveň dochází ke snížení vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

Dostatečný přísun vápníku a hořčíku je nutný také jako prevence proti vzniku roztroušené sklerózy, nemoci centrálního nervového systému.

Nedostatek vápníku způsobuje rovněž osteomalacii (měknutí kostí), srdeční poruchy apod.

Další články:

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Hořčík v těle je přijímán ve formě nerozpustných solí.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Fosfor v těle obsahují především kosti a zuby.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Draslík v těle je potřebný při biochemických pochodech.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.