Potřebujeme:
Na těsto: 125 g másla, 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, špetka soli, 125 g mouky, 2 rovné ČL kypřícího prášku do pečiva, 75 g mandlí (plátky); Kromě toho: 700 g kyselých jablek, po 100 g červeného rybízu a borůvek nebo malin a ostružin apod. 300 g zakysané smetany, 200 g marcipánové hmoty, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 2 rovné ČL škrobu, 25 g plátků mandlí
Jak na přípravu:
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo je můžeme použít i půlená. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny. Postupně vmícháme vejce. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Mandle v ruce mírně rozmačkáme a přidáme do mouky. Tuto směs přidáváme po lžičkách do pěny. Koláč pečeme buď na plechu o výše uvedené velikosti nebo na plechu s nastavitelným rámem, který zevnitř předem vytřeme tukem. Do tohoto rámu rozetřeme těsto a uhladíme. Jablka narovnáme na těsto mírně přes sebe. Předpečeme asi 20-25 minut v elektrické troubě vyhřáté na 175 °C, v horkovzdušné při teplotě cca 160 °C a v plynové troubě na stupni 2. Mezitím můžeme rozmrazit nebo nechat okapat ovoce, pokud nepoužijeme čerstvé.
Další recepty a články:
Pařížský krém s čokoládou dobře prošleháme.
Ořechové kostky polijeme čokoládovou polevou.
Ořechová nádivka kterou propracujeme do vláčna.
Karamelové hrudky do kterých přidáváme mleté ořechy.
Řezy ke kávě se nemusíme bát připravit i pro hosty na oslavu.
Brusinkový dezert s portským vínem dáme pořádně vychladit.
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.
Rostlina čajovník a zpracování jeho lístků.
Bílková poleva kterou mícháme.
Množství kávy na den které je prospěšné.
Větrníky z odpalovaného těsta posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.