Čaj

Oblast Assam

Assam je rozlehlá nížinná oblast rozkládající se na rozloze 190 000 hektarů po obou březích řeky Brahmaputry zhruba 200 kilometrů jihovýchodně od hranic Darjeelingu, při hranicích s Čínou. Jde o největší čajovou oblast světa produkující průměrně 266 000 tun čaje ročně, přičemž čajový průmysl v této oblasti zaměstnává plných 15% obyvatelstva. Většina z více než 700 čajových zahrad Assámu se nachází v Brahmaputra Valley nebo Surma Valley, ostatní jsou rozesety do menších čajových oblastí Lakhimpur, Sibsagar, Darrang, Nowgong a Cachar District. Půdní i klimatické podmínky jsou pro pěstování čajovníku velmi příhodné zejména v období monzunových dešťů, kdy lístky dorůstají velmi rychle a sklízí se v krátkých intervalech až 75% celoroční produkce čaje. Sklízí se ručně ve čtyřech sklizňových obdobích. První sklizeň probíhá po ukončení vegetačního klidu keřů od konce března až do začátku června. Z první sklizně se produkují vysoce kvalitní čaje velmi specifického chuťového charakteru, zcela odlišného od čajů ze sklizně druhé. Od konce června do první poloviny srpna probíhá sklizeň druhá. Čaje produkované z této sklizně jsou nejvíce ceněny jak pro svou kvalitu, tak pro svůj chuťový charakter a aroma typické pro assámské čaje. Třetí sklizeň probíhá v průběhu období dešťů, tj. od srpna do září, a jde o sklizeň vícenásobnou. Vzhledem k příznivým teplotám a vysoké vlhkosti v tomto období dorůstají lístky velice rychle, což má za následek velké kvantum sklizeného čaje, jehož kvalita však vzhledem k nízkému podílu pro chuť a aroma důležitých chemických látek v listu není příliš vysoká. Proto se čaje produkované z této sklizně používají zejména do směsí, či zpracované metodou CTC do nálevových sáčků. Poslední sklizeň roku probíhá na podzim, nejčastěji od konce září do první poloviny listopadu, kdy v relativně suchém a chladném počasí dorůstají lístky pomaleji, takže se čaje z této sklizně svou kvalitou i chutí blíží čajům ze sklizně druhé. Drtivou většinu produkce assámských čajových zahrad tvoří černé čaje, poměrně běžně se lze setkat i s čaji zelenými.

Další články:

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Žlutý čaj je čínská specialita.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Plody kávovníku jsou vejcovité.

Matcha pro japonský čajový obřad.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Země produkující kávu ve světě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.