Čaj

Sklizeň kávy

Sklizeň kávy může probíhat několika způsoby. Káva se sklízí pomocí sklízecích strojů, setřásáním na plachty a pak zejména ručním česáním. Tento způsob sklizně kávy může probíhat dvojím způsobem: buďto se celá úroda ručně trhá na plantáži najednou, nebo se sklízí selektivně, tedy sbírají se pouze zralé, tmavě červené plody. Vzhledem ke skutečnosti, že kávové bobule na každém keři nedozrávají ve stejnou dobu, je nutné trhání opakovat několikrát s odstupem až 10 dnů. V tom případě jde o metodu finančně náročnější, proto se používá pouze u arabiky. Robusta se zpravidla sklízí tzv. pásovým sběrem, což znamená, že všechny plody jsou očesány z větví bez ohledu na stupeň zralosti.

Nasbíraná káva se poté pečlivě čistí a třídí. Stačí totiž jedno nezralé nebo plesnivé zrno a celá úroda může být ohrožena.

Další články:

Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Pomerančový dort ozdobíme sněhovými pusinkami.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Kyselina chlorogenová je ester kávové a chinové kyseliny.

Pařížský krém je možno možno trochu nahřát.

Kočičí jazýčky do kterých můžeme vmíchat šlehačku.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Černá kuchyně získala kdysi název od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Pěstování kávy v Ugandě zaměstnává cca 3,5 milionu rodin.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.