Čaj

Sodík v těle

Sodný iont je velmi důležitý pro organismus a je organismu neustále dodáván potravou, především ve formě kuchyňské soli - chloridu sodného. Po vstřebání do krve je sodík ukládán zejména ve vazivu. Sodné ionty jsou obsaženy v mimobuněčných tekutinách, zatímco draslík se vyskytuje především v buňkách. Oba udržují osmotickou rovnováhu v organismu, to znamená, že ovlivňují správnou regulaci tělních tekutin. Metabolismus sodíku spolu s metabolismem draslíku a chloru je řízen mineralokortikoidy (hormony kůry nadledvin).

Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože např. při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší.

Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce atd.

Velký nadbytek soli v potravě přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku apod.

Ovšem i nedostatek soli může být nebezpečný. Důsledkem bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Další články:

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Fosfor v těle obsahují především kosti a zuby.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Draslík v těle je potřebný při biochemických pochodech.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Hořčík v těle je přijímán ve formě nerozpustných solí.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.