Čaj

Hliník v těle

Hliník je prvek velice rozšířený v zemské kůře, v rostlinách i v živočišných tkáních, tudíž i v lidském organismu. V našem těle je uloženo 50 až 150 mg hliníku. Jeho fyziologický význam nebyl zatím objasněn, nemůžeme však vyloučit ani jeho nepostradatelnost. Faktem ale zůstává, že v nadměrném množství je v těle škodlivý. Několik vědeckých prací se např. zabývá vlivem hliníku na vznik Alzheimerovy nemoci a rakoviny.

Denní příjem hliníku je různý, pohybuje se od 5 až do 100 mg. Z potravin se do těla dostává jen velmi malé množství (nejvíce ho je např. v lístcích černého čaje). Mnohem více hliníku se však uvolňuje z hliníkových nádob a z různých hliníkových obalů, a to při vaření i pouhým otěrem. Hliník se vyskytuje také v některých potravinářských přísadách, emulgačních činidlech, v konzervačních přípravcích apod.

Ačkoli vstřebávání hliníku není velké, v těle zůstává jen velmi malé množství a většina se vyloučí převážně stolicí (močí odchází jen 0,1 mg), měli bychom se přesto vyvarovat používání nádob a obalů z hliníku.

Další články:

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Jod v těle je uložen převážně ve štítné žláze.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.

Síra v těle se váže na aminokyseliny, enzymy a některé vitaminy.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Kávové zrno od květu až po zralou bobuli, rozlišujeme dva způsoby zpracování.

Černý čaj bystří ducha.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.