Čaj

Jod v těle

Jod je v těle uložen převážně ve štítné žláze, ostatní orgány obsahují pouze 1 % tohoto prvku. Dostatek jodu v těle je předpokladem pro správnou činnost štítné žlázy, neboť je jednou z důležitých součástí hormonu tyroxinu, produkovaného tímto orgánem. Nedostatek jodu v těle je příčinou hypotyreózy neboli snížené činnosti štítné žlázy, následně se žláza zvětšuje a vzniká struma (lidově „vole“). Nejčastějším důvodem pro vznik strumy je buď dědičná dispozice, nebo příjem látek (strumigenů), které vyplavují jod z těla. Strumigeny jsou obsaženy v rostlinách čeledi brukvovité, hlavně v řepce olejné.

Aby se předešlo této nemoci, obohacuje se kuchyňská sůl jodidem draselným.

Denní potřeba jodu je asi 0,1 až 0,3 mg.

Kromě mořské soli, mořských řas, pramenité vody a minerálky jsou na jod bohaté ještě některé další potraviny, z nichž nejvýznamnější jsou uvedeny v tabulce.

Další články:

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Vápník v těle potřebujeme například ke správnému srážení krve.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Fluor v těle je sice nutný, může však být i nebezpečný.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Hořčík v těle je přijímán ve formě nerozpustných solí.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.