Čaj

Jak uvařit arabskou kávu v džezvě

Do džezvy nasypeme semletou kávu a cukr a vše zalijeme vlažnou vodou. Džezvu postavíme na plotýnku a obsah přivedeme k varu. Jakmile se obsah začne vařit (opravdu úplně), džezvu odstavíme a počkáme, až se obsah uklidní, poté jí postavíme zpět na plotýnku a opět necháme přivést k varu. Celý proces ještě dvakrát zopakujeme (takže vše bude třikrát převařeno). Zrníčka kávy se pak budou držet u dna, takže není třeba nic filtrovat a z džezvy můžeme kávu rovnou nalévat do šálků. Obvykle se pije bez mléka, ale záleží na každém, jakou formu preferuje.

Arabská káva je všeobecně asi jedna z nejsilnějších co se obsahu kofeinu týče. Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u "českého turka", ale samozřejmě jde opět o individuální záležitost vkusu a chuti.

Pravá arabská káva je většinou připravována s cukrem a kořením. Z koření dostupných pro středoevropana se používá skořice, vanilka a kardamom. Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije většinou při smutečních hostinách. Do džezvy dáme kávu s kořením a cukr v poměru cca 3/1, zalijeme studenou vodou (jen ve výjimečných případech mírně předehřátou), postavíme na tepelný zdroj a čekáme, až káva poprvé vzkypí. Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování. Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji na asi půl minuty a celý proces opakujem dle chuti a potřeby. V žádném případě nápoj nepřivedeme k varu. Díky velmi jemnému mletí které je pro tento způsob nutné, drží se sedlina na dně džezvy a my můžem kávu pohodlně servírovat bez plovoucích zrnek na hladině. Nápoj je také díky tomu daleko vydatnější, silnější co do obsahu kofeinu a podává se bez mléka, jen se sklenicí vody.

Další články:

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Klasický medovník spojujeme krémem.

Plody kávovníku jsou podobné naší třešni.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Síra v těle se váže na aminokyseliny, enzymy a některé vitaminy.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.