Čaj

Káva a lidské zdraví

I když v současné době je nejznámější a nejlépe popsanou účinnou látkou, kterou káva obsahuje, kofein, obsahuje káva daleko rozmanitější spektrum látek, které prospívají lidskému zdraví.

Účinky konzumace kávy na lidský organismus jsou již po dlouho předmětem odborných studií a její účinky zkoumají týmy odborníků na celém světě. Stále více z nich dospívá k závěru, že konzumace kávy má u zdravého člověka spíše pozitivní účinky, jako je například prevence proti některým druhům onemocnění.

Vědci a lékaři však zároveň upozorňují, že účinky konzumace kávy se u každého člověka projevují zcela individuálně. Při posuzování otázek prospěšnosti či škodlivosti kávy na lidské zdraví by musí být zohledněno více důležitých faktorů, např. zdravotní stav konzumenta, množství denně vypitých šálků denně nebo z jakého druhu kávy se nápoj připravuje.

Závěrem, na kterém se odborníci shodují je ten, že za přiměřené pití kávy lze označit denní konzumaci čtyř až šesti šálků denně, což odpovídá cca 300 mg kofeinu.

Další články:

Černá kuchyně získala kdysi název od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Kyselina chlorogenová je ester kávové a chinové kyseliny.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Klasický medovník spojujeme krémem.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty, působí preventivně proti hlavním civilizačním chorobám.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.