Čaj

Káva se připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku

Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Koffea Robusta a Koffea Arabica (méně používanné Excelsa a Liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 25% světové produkce) je káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách, často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. Ethiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 75%. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Indie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. Na trhu lze ale zakoupit i velmi kvalitní jednodruhové robusty, které jistě dokáží také zaujmout.

Další články:

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Jod v těle je uložen převážně ve štítné žláze.

Klasický medovník spojujeme krémem.

Síra v těle se váže na aminokyseliny, enzymy a některé vitaminy.

Plody kávovníku jsou podobné naší třešni.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.