Čaj

Kuchyně v době středověku

Rané středověké jednoduché domy měly otevřený oheň pod nejvyšším bodem budovy. Jelikož se tyto domy skládaly pouze z jedné místnosti, byla oblast kuchyně přibližně mezi vchodem a ohništěm. Namísto krbu a komínu měly tyto rané přístřešky pouze díru ve střeše, kterou mohl unikat kouř. Kromě vaření sloužil oheň též jako zdroj světla a tepla pro celou budovu. Podobný design se používal na mnoha místech světa.

Na větších statcích evropských šlechticů byly kuchyně někdy v oddělené tzv. potopenou podlahou, takže kouř nemohl jít do zbytku budovy, jenž sloužil ke společenským a oficiálním účelům.

Kuchyně zůstaly většinou nedotknuty architektonickým pokrokem během středověku, otevřený oheň zůstal i nadále jako jediná možnost ohřevu jídla. Evropské středověké kuchyně byly temné, zakouřené a špinavé od sazí, z čehož pochází název černá kuchyně. Ještě kolem 10. až 12. století se v evropských středověkých městech stále používalo ohniště s otevřeným ohněm vprostřed místnosti. V bohatých domácnostech se často přízemí používalo jako stáje, zatímco kuchyně byla v prvním podlaží. Ve hradech a klášterech byly obytné a pracovní prostory odděleny. Kuchyně se někdy umisťovala do samostatné budovy, jenže pak už nemohla sloužit k vyhřívání obytných prostor. V některých hradech byla kuchyně uvnitř budovy určené pro obývání, avšak sluhové byli přísně odděleni od šlechty. Měli dokonce vlastní kamenné točité schody, aby mohli šlechtě nosit do horních pater jídlo. Dochovaný příklad takového řešení středověké kuchyně je například na hradě Muchalls ve Skotsku. V japonských domácnostech se v té době stávaly kuchyně oddělenou místností hlavního domu.

Další články:

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Plody kávovníku jsou podobné naší třešni.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Klasický medovník spojujeme krémem.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.

Síra v těle se váže na aminokyseliny, enzymy a některé vitaminy.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.