Selen - stejně jako vitamin E - působí v lidském těle jako antioxidační činidlo, oba se významně podílejí na mnoha biologických procesech. Selen je potřebný pro krevní oběh, především pro srdeční.
S vitaminem E léčí srdeční ischémii.
Dále zpomaluje vznik novotvarů. Společně s hořčíkem, zinkem, molybdenem, vlákninou, provitaminem A a vitaminem C se řadí mezi antikarcinogenní látky.
Selen brání i růstu plísní a hub, a to obecně všude.
Pro zdraví potřebujeme denně asi 10 mg selenu. V nadměrně velkých dávkách, což se v běžné stravě ani nemůže stát, by ale byl škodlivý, mohl by zvýšit krevní tlak a způsobit arteriosklerózu.
Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).
"Nepřítelem" selenu jsou však sladkosti, které doslova ničí jeho účinky.
Další články:
Černý čaj bystří ducha.
Hořčík v těle je přijímán ve formě nerozpustných solí.
Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.
Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.
Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.
Fluor v těle je sice nutný, může však být i nebezpečný.
Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.
Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.
Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.
Jod v těle je uložen převážně ve štítné žláze.
Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.