Čaj

Přírodní antioxidanty v kávě

Káva je jakžto přírodní produkt zdrojem antioxidantů, obzvláště jedné jejich skupiny, která se nazývá polyfenoly. V kávě nejhojněji obsaženým polyfenolem je kyselina chlorogenová, která se podílí na neutralizaci volných radikálů.

Vedle kávy se přírodní antioxidanty nachází i v dalších potravinách - ovoci, zelenině, červeném víně, čokoládě či v cereáliích. Existuje několik druhů antioxidantů, z nichž nejvýznamnější jsou vitaminy C a E (tokoferoly), A (karotenoidy) a dále polyfenoly a flavonoidy.

Působení volných radikálů na buňky lidského těla lze přirovnat k procesu hnědnutí ovoce - fáze, kdy začíná proces poškozování jednotlivých buněk. Antioxidanty se na volné radikály vážou a neutralizují je tím ještě předtím, než způsobí poškození DNA, které způsobuje předčasné stárnutí, degenerativní poruchy mozku a oslabení nervového a imunitního systému.

Vědci odhadují, že káva může být zdrojem až 70 % přírodních antioxidantů přijímaných v potravě a chránit tím kardiovaskulární systém, případně potlačit vznik rakoviny a jiným způsobem pozitivně působit na zdraví člověka.

Další články:

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Černá kuchyně získala kdysi název od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Klasický medovník spojujeme krémem.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty, působí preventivně proti hlavním civilizačním chorobám.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.