Čaj

Články 2

Čaj přichází do Evropy, která vždy ráda napodobovala orientální zvyklosti a kulturu.

Čaj přichází do Ameriky - po roce 1650 se již Holanďané aktivně účastnili obchodu se západním světem.

Čaj přichází do Anglie která byla ze všech tří námořních mocností poslední, která se pustila do obchodování s Čínou a Indií.

John Company a Východoindická společnost dostala práva pro obchod s celou tehdejší Indií.

Anglický odpolední čaj jehož obliba se v Anglii rychle rozšířila.

Britská čajová kuchyně, zvyk konzumovat čaj k jídlu se šířil stejně jako popíjení čaje samotného.

Kavárny sehrály svoji roli při uvedení čaje do Evropy, začínal být podáván v kavárnách nejprve jako doplněk a zvláštnost.

Anglické čajové zahrady, po vzoru holandského zvyku chodit na čaj do specializovaných taveren se zahradami, vypracovali Britové svůj vlastní model čajových zahrad.

Ruská čajová tradice, Rusko mělo vždy zájem na obchodu s Čínou a Japonskem.

Čaj a Amerika, první čajové zahrady byly otevřeny v New York City.

Čaj a americká válka za nezávislost, Anglie měla za sebou na americkém kontinentě již dvě vyhrané války.

Bostonské pití čaje 16. prosince 1773 přetekl pohár trpělivosti bostonských mužů.

Pidgin English je jazyk obchodníků.

Amerika vstupuje na čajové trhy. První tři američtí milionáři, T. H. Perkins z Bostonu, Stephen Girard z Philadelphie a John Jacob Astor z New Yorku vidělali své jmění na těchto obchodech.

Doba kliprů, po roce 1800 zažil svět pravé závody kliprů.

Celosvětový rozmach pěstování čaje v devatenáctém století.

Americké čajové vynálezy, v roce 1904 už byla Amerika připravena světu ukázat své výdobytky na světovém veletrhu v St. Louis.

Rostlina čajovník, v historii probíhalo mezi botaniky mnoho diskuzí o tom, kolik druhů čajovníku vlastně existuje.

Chemické složení čaje, surový list obsahuje průměrně 75-82% vody a 25-18% pevných složek.

Zpracování čajových listů, používané metody.

Články 2 3 4 5 6 7 8 9

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.